Da li je moguće prijateljstvo između muškarca i žene?

#Bliskost #Granice #Prijateljstvo #Strast

drugarstvo-prijateljstvo-prijatelji-druzenje.jpg

Večito pitanje i večita dilema. Ima onih koji potpuno isključuju ovu mogućnost ali i onih kojima su ovakva prijateljstva zaista značajna. Kome verovati? Pokušaćemo da sagledamo ovaj odnos sa različitih strana i da vidimo šta je to što se postavlja kao prepreka i zašto ova tema uvek izaziva polemike.

Drugarstvo u periodu detinjstva i adolescencije

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Kao mali, u periodu srednjeg detinjstva, dečaci i devojčice ,,vode ratove“. Grupe za druženje su homogene i rivalstvo po polovima se podrazumeva. U kasnijem periodu, kada nastupa nova razvojna faza pubertet, odnosi među vršnjacima istog pola se produbljuju, tada težeći autonomiji devojke i mladići su sve više okrenuti vršnjacima nego porodici. U ovoj fazi počinje da se javlja i razvija seksualna želja pa se nekako prirodno javlja i potreba da se bude u društvu suprotnog pola. Za mladog adolescenta biti u takvom društvu je svojevrsno otkriće i značajno je za razvoj budućih intimnih odnosa bilo koje vrste. Pored skrivene potreba za fizičkom blizinom, postoji i psihološki interes, svi dele iste ,,muke“ odrastanja i traženja sopstvenog identiteta. Ipak, adolescentu koji tek otkriva svoju intimnost teže je da napravi jasnu granicu između prijateljstva i ljubavne veze, jer tek upoznaje taj deo sebe.

Pročitajte još:   Da li se suprotnosti zaista privlače?

Važno je definisati granice

Međutim, ova pitanja se ne završavaju sa adolescencijom a problem je u pravilnom definisanjugranica između ove dve vrste odnosa. Prijateljstvo kao i ljubavna veza imaju dve zajedničke komponente to suosećanje bliskosti iobavezivanje na održavanje tog odnosa. Ono što postoji kod ljubavnog odnosa a ne postoji ili je na veoma niskom nivou kod prijateljskog odnosa je komponentastrastikoja uključuje fizičku i seksualnu privlačnost. Nekim ljudima je jako teško da bliskost koja se ogleda u razmeni brige i topline između dve osobe i njihovom međusobnom razumevanju, odvoji od seksualnog kontakta koji je karakterističan za ljubavnu vezu. Ovo se pre svega odnosi ako im je osoba sa kojom se druže i fizički privlačna. Da ne bi dolazili u iskušenje koje im može doneti neprijatnosti oni uglavnom biraju da se druže sa osobama koje su im fizički neprivlačne i na taj način sebe čuvaju ali i smanjuju spektar mogućih prijatelja suprotnog pola. Sa druge strane, ako obe osobe nemaju jasne granice one će imati neku vrstu drugarstva sa povremenim seksualnim odnosima. Ovakav odnos je pogotovu privlačan osobama koje inače imaju strah od vezivanja u ljubavnim vezama. Treba razlikovati tzv. ,, šeme“ i odnose ovog tipa jer su šeme više orjentisane na seksualnu privlačnost nego na razvijanje osećanja bliskosti. Ako se pak postave jasne granice, i definiše šta je prijateljski odnos a šta ljubavni odnos onda stvari nisu više tako komplikovane.

Pročitajte još:   Kako da je zasmeješ? (I da je osvojiš)

Da li prijateljski odnos može preći u vezu?

Ono što takođe znamo je da je moguće iz prijateljskih odnosa preći u jako kvalitetan ljubavni odnos. Nigde ne piše da je to zabranjeno i da nije dobro. Bitno je da uzmemo u obzir koliko je to naša stvarna potreba i da li smo spremni da za to žrtvujemo prijateljstvo koje imamo. Nekada se ljudi odlučuju na tako nešto ukoliko dugo nisu imali ljubavnu vezu pa imaju preveliku potrebu za intimnošću što ih lako dovodi u situaciju da sa prijateljstva pređu na stepenik više. Veliku ulogu meži imati i faktor dužine prijateljstva. Ukoliko su dve osobe dobri prijatelji još od detinjstva manja je verovatnoća da će se odlučiti na takav čin jer prijatelji iz detinjstva imaju jasno mesto i davno su definisani samo kao prijatelji.

Pročitajte još:   Posle ovoga će vas želeti još više: 4 načina da vratite strast u vezu

Ne treba zaboraviti da prijateljska veza sa osobom suprotnog pola može u mnogome da nam pomogne u ostvarivanju budućih ljubavnih veza. S jedne strane, može doprineti lakšem uspostavljanju i održavanju komunikacije sa suprotnim polom, kao i razumevanju nekih razlika u izražavanju emocija koje mogu postojati kod muškaraca i žena. U svakom slučaju, ovakvi odnosi donose jedan drugačiji kvalitet u naše iskustvo sa ljudima i ne treba ih izbegavati.

Mr Sanja Marjanović

dipl. psiholog

kontakt: 064 64 93 417

vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skypename: psihologsanja

Foto&Video&Tekst: Vaš psiholog
Izvor: Vaš psiholog

Komentariši