Da li se suprotnosti zaista privlače?

#EmotivnaVeza #EmotivniOdnos #LjubavniProblemi #MuskoZenskiOdnosi #Privlacnost

privlacnost.jpg

Kada su u pitanju emotivni odnosi uobičajene su dve izreke „Suprotnosti se privlače“ i „Slično se sličnom raduje“. Iako prva važi u fizičkom svetu, u međuljudskim odnosima se ona ne pokazuje kao ispravna iako su ljudi skloni da veruju u nju. Nije nemoguće da osobe koje su dijametralno suprotne, po svojim profilima ličnosti, životnim vrednostima i stavovima, interesovanjima budu u emotivnoj vezi ali je kvalitet i zadovoljstvo takvim odnosom nizak.

Poklapanje životnih vrednosti

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Ako partneri imaju iste ili slične životne vrednosti onda je najverovatnije da će njihova veza dobiti na kvalitetu i opstati duže. Životne vrednosti se odnose na različite aspekte života kao što su porodica, prijateljstvo, obrazovanje, želja za postignućem, finansije, religioznost, težnja ka postizanju harmonije i zadovoljstva, seksualni život, održanje zdravlja, itd. Što je više poklapanja u različitim životnim vrednostima dveju osoba veća je verovatnoća da se kvalitet veze održi.

Pročitajte još:   Zbog čega su singl muškarci nesrećniji od singl žena?

Poklapanja profila ličnosti

Ukoliko su dve osobe po strukturi ličnosti i intelektualnim sposobnostima sličnije veća je verovatnoća da će imati kvalitetniji odnos. Npr. dve osobe koje su otvorene, komunikativne, teže ka novim iskustvima a pritom su na sličnom intelektualnom i obrazovnom nivou će verovatno imati slična interesovanja i kvalitetnije provoditi zajedničko vreme.

Poklapanje vezano za sam parterski odnos

Obično svaki partner unosi u vezu svoja očekivanja vezana za to kako partenerski odnos treba da izgleda odnosno kako osoba sa kojom je treba da se ponaša u vezi. Jedno od takvih stavki jeste pitanje„slobode“ u odnosu. Iako većinu vremena partneri provode zajedno sasvim je prirodno da svaki od partnera neki deo vremena provodi odvojeno baveći se samostalno aktivnostima koje ga ispunjavaju ili u društvu drugih ljudi. Ako se stavovi po ovom pitanju ne poklapaju često dolazi do konflikta. Pitanjekomunikacije u vezi je takođe aspekt koji je važan. Pored komunikacije o uobičajenim stvarima i humora koji je važan za svaki međuljudski odnos, komunikacija vezana za izražavanje sopstvenih stanja, osećanja i želja je takođe bitna. Često preteran zahtev da partneruvek treba da primeti kako se ovaj drugi oseća ili šta želi može da dovede do tumačenja da u vezi nema razumevanja što dalje dovodi do nezadovoljstva.Podržavanje razvoja i ličnog usavršavanja partnera u vezi je takođe aspekt koji bi trebao da se poklopi. Ako jedan od partnera očekuje da ga ovaj drugi podržava u njegovom razvoju a on to ne čini verovatno će doći do osećanja ličnog nezadovoljstva i neispunjenosti što će smanjiti kvalitet odnosa.

Pročitajte još:   Kako da te zavoli – 10 korisnih saveta

Što su dve osobe sličnije veća je verovatnoća da budu zadovoljne u emotivnom odnosu, ipak ne moramo se poklapati u svim aspektima već u onim koji su za nas od najvećeg značaja. Postoje uvek aspekti koji nam se ne sviđaju kod našeg partnera ali oni nisu krucijalni za sreću u našem odnosu i mogu se tolerisati.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt: 064 64 93 417

vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

Foto&Video&Tekst: Vaš psiholog
Izvor: Vaš psiholog

Komentariši