Kako prepoznajemo onog „pravog“

#Ljubav #Zaljubljenost #Geni

Nije baš mnogo romantično, ali jeste prilično zanimljivo.

seks.jpg

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Sigurno se sećate tog sudbonosnog dana kad ste upoznali ljubav svog života. Sećate li se zbog čega ste uzdrhtali prvi put? Da li je to bio pogled, smisao za humor, ili činjenica da ste oboje ljubitelji određene vrste muzike? Uprkos svim tim sitnicama koje su na vašoj mentalnoj mapi obeležene malim srcima, verovatno zapravo ništa od toga nije bilo pravi uzrok klecanja vaših kolena. Ono što stoji iza te fatalne privlačnosti na prvi pogled, nije ni naročito seksi ni naročito romantično, ako je verovati rezultatima istraživanja koji su nedavno objavljeni u časopisu Nature: u pitanju je samo naš genetski kod…

Pročitajte još:   Apstinencija: Zašto neki ljudi izbegavaju seks?

Svaki čovek ima jedinstveni humani leukocitni antigen (HLA) kompleks, koji našem imunskom sistemu pomaže da razlikuje naše sopstvene ćelije od neželjenih virusa i bakterija. Ali, taj kompleks ima ogroman uticaj i na osećaj privlačnosti. Istraživači su analizirali uzorke 254 para i otkrili da su humani leukocitni antigeni kod osoba koje su u vezi veoma različiti. Ispostavilo se da upravo ta razlika u HLA kompleksima povećava našu seksualnu želju za partnerom, ali i želju da sa tom osobom imamo dete. Suprotnosti se stvarno privlače.

To takođe može objasniti zašto toliko volimo miris osobe u koju smo zaljubljeni. Rezultati istraživanja pokazali su da će nam miris partnera biti privlačniji ukoliko nam se HLA razlikuje. (Ipak, istraživači su primetili da je možda to procenjivanje privlačnosti telesnog mirisa osobe sa kojom smo u vezi subjektivno i podložno emocijama, pošto je reč o osobi koju volimo, te smo ionako ‘očarani’.)

Pročitajte još:   Jovan Dučić o ljubavi: Ženu veliki muškarac zanima...

Sve ovo više je od uvrnutih trivijalnosti o kojima možete da čavrljate kad izađete uveče da biste ispali pametni u društvu. U pitanju je mehanizam koji doprinosi evoluciji. To je i dokazano, jer istraživanja pokazuju da ako dve životinje iste vrste sa jako različitim leukocitnim antigenom imaju potomke, ti potomci biće „superbebe“ sa odličnim imunim sistemom, što im u startu donosi veliku prednost i povećava šanse za preživljavanje.

Možda nije baš romantično, ali zanimljivo jeste…

Foto&Video&Tekst: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Komentariši