Ko bi rekao: Seks vraća veru u boga

#Seks #Hormoni #Religija

orgazam-610.jpg

Novo istraživanje sprovedeno na Djuk univerzitetu u Americi pokazalo je da uživanje u seksu podstiče spiritualnost, pa čak i religiozna uverenja. Kakve to ima veze jedno sa drugim? Pa, jednom rečju – oksitocin.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Hormon ljubavi koji se oslobađa između ostalog i tokom seksualnog odnosa utiče na muškarce i na nivou koji nam do sad nije padao na pamet. Tokom istraživanja, muškarci su primali doze veštačkog oksitocina, a zatim su odgovarali na određena pitanja kojima se procenjivao stepen njihove religioznosti i altruizma. Ispostavilo se da nakon doze oksitocina, muškarci „ekspresno“ postaju religiozniji, ali i manje sebični, brižniji i dobronamerniji prema ljudima oko sebe, prenosi „Dejli mejl“.

Ovaj hormon generalno pojačava pozitivne emocije – bliskost, ljubav, nadu, smirenost, zahvalnost.

Pročitajte još:   Ako radite ove tri stvari, nikada nećete biti prevarene

Oksitocin se prirodno luči tokom porođaja, dojenja i seksa. U ovoj studiji oksitocin je davan muškarcima i ispostavilo se da se njihova duhovna strana nakon toga „budi“, a taj efekat traje oko nedelju dana. Jednoj grupi ispitanika davan je placebo, a drugoj sintetički oksitocin i ispostavilo se da muškarci iz grupe koja je primala oksitocin, nakon doze hormona ljubavi, odjednom počinju duhovnost da ističu kao važan deo života iako su na početku istraživanja izjavili da nisu vernici. Osim toga, nakon uzimanja oksitocina počeli su da iskazuju i veću brigu za druge, a pojačao im se i osećaj zajedništva.

Žene prirodno proizvode više oksitocina nego muškarci, i zbog toga je ovo istraživanje bilo usmereno na ispitanike muškog pola, a ova studija je pokazala da hormon sreće zaista utiče na naša uverenja i naš doživljaj sveta, navodi se u zaključku istraživanja.

Pročitajte još:   Upali svetlo i biće tvoj!

Foto&Video&Tekst: mondo.rs
Izvor: mondo.rs

Komentariši