Korišćenje vijagre za zabavu? Evo zašto to nije dobra ideja!

#RekreativnaVijagra #Vijagra #Erekcija #Potencija #Lekovi #Seks

foto: shutterstockfoto: shutterstock

Muškarci upotrebljavaju svima dobro poznatu malu plavu pilulicu za lečenje erektivne disfunkcije skoro 20 godina. Otkako se vijagra pojavila 1998, broj muškaraca sa erektivnom disfunkcijom se povećao za neverovatnih 250 procenata.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Da budemo pošteni – ova pilula je pomogla milionima muškaraca širom sveta da budu sigurniji u sebe i da poboljšaju svoj seksualni život. Međutim, uzimanje vijagre ili lekova kao što su Cialis (tandafil) ili Levitra (vardenafil) kada nemate problem sa potencijom može potencionalno biti opasno.

UZIMANJE LEKOVA BEZ RECEPATA NIKAD NIJE MUDRO

Kako kaže dr Majkl Ejsenberg, direktor odeljenja za mušku reproduktivnu medicinu i potenciju iz Stanforda, Kalifornija, „nikad nije mudro uzimati lek bez saveta sa vašim lekarom“.

Postoji rizik i postoje nuspojave kod upotrebe svih lekova i ako postoje stanja u kojima korišćenje određenih lekova može dovesti do nesagledivih posledica.

ZAŠTO MUŠKARCI ZLOUPOTREBLJAVAJU VIJAGRU I DRUGE LEKOVE ZA POTENCIJU?

Frajeri koji nemaju problema sa potencijom često žele da uzmu lekove iz zezanja.

Dr Eizenberg kaže da postoji bezbroj slučajeva u kojima muškarci pokušavaju da dođu do recepta za vijagru iako nemaju problema. „U nekim slučajevima, nastavlja on -oni samo žele da poboljšaju svoj učinak u krevetu“.

Pročitajte još:   Raskidi i ono što ostane posle njih

Postoje još neki razlozi. Dr Eizenberg kaže da neki muškarci, koji žive brzim životom i opterećeni su poslom, nemaju vremena da odu do doktora, prođu analize i da primaju terapiju. Takođe, postoji i dalje osećaj obeleženosti muškaraca koji imaju problema sa potencijom. Uzimanjem vijagre na svoju ruku oni kriju tu ,,sramotu“.

KAKO NABAVITI VIJAGRU BEZ RECEPTA?

Popularan način da se vijagra i drugi lekovi nabave je internet. Čini se da je tu sve pojednostavljeno. Nađete nekog ko je voljan da vam proda, date novac i vaš problem je rešen.

U studiji objavljenoj u magazinu Current Drug Abuse Reviews, se kaže da je pojednostavljen pristup lekovima jedan od glavnih krivaca za njihovu zloupotrebu. Vijagru nudi čak 7.000 virtuelnih apoteka.

Dr Eizenberg takođe kaže da mnogi nabavljaju vijagru od prijaterlja ili čak poznanika.

Međutim, on ističe da je kupovina preko interneta ili nabavljanje preko poznanika veoma opasna.

Razlozi zašto upotreba vijagre bez recepta može biti opasna.

Najpre, iako vijagru možete kupiti na netu, nije svaka kupovina lekova na internetu sigurna. Naprotiv, lek koji kupite može biti lažan, bajat ili od slabijeg kvaliteta.

Pročitajte još:   Momci, volite li kad vas žene startuju?

Pfizer Global security je u svom izveštaju iz 2011. izneo šokantan podatak da je 80 posto pilula koje se prodaju na veb sajtovima lažno. Te lažne plave pilulice imaju u sebi samo 30 procenata sildenafila koji je osnovni sastojak vijagre. Na internetu nikad ne znate šta dobijate za vaš novac – upozorava Eizenberg

NUSPOJAVE UZIMANJA VIJAGRE

Uzimanje vijagre možda da dovede do određenih nuspojava i veoma je važno znati šta možete da očekujete.

– glavobolju

– grčeve u stomaku i dijareju

– zbunjenost

– lupanje srca

– pojačan sekret iz nosa

– krvarenje iz nosa

– bolove u mišićima

– bolove u leđima

– trnjenje u rukama, nogama, stopalima

– prtoblemi sa spavanjem

– osetljivost na svetlo i problemi sa vidom

Takođe, upotreba vijagre može da pogorša već postojeće bolesti. Na primer, muškarci sa bolestima srca koji uzimaju lekove sa nitratima, mogu da imaju opasno nizak krvni pritisak ako krenu da uzimaju vijagru.

„Moramo biti sigurni da je muškarac zdrav, pre nego što mu prepišemo lek za potenciju“, dodaje Eizenberg. Još veću brigu izaziva upotreba lekova za potenciju sa drugim lekovima ili opijatima.

Pročitajte još:   Ovo su tri neobične posledice seksa

Istraživanje koje je uradio magazin Archieves of Sexual Behaviour otkrilo je da je 4 procenta studenata koledža priznalo da je koristilo lekove za potenciju u kombinaciji sa drugim lekovima i opijatima i da je učestvovalo u rizičnom seksualnom ponašanju.

Neki toliko često uzimaju vijagru da su postali psihološki navučeni na nju i ne mogu da postignu erekciju bez jedne doze leka.

SAVETI ZA BEZBEDNU UPOTREBU VIJAGRE

Najbolji savet koji doktori daju je da se vijagra i drugi lekovi nikada ne uzimaju bez recepta. Takođe, doktor Eizenberg savetuje muškarce da ne osećaju sramotu ako imaju problema sa potencijom i da se slobodno jave svom lekaru.

„Želim da odvratim ljude od zloupotrebe lekova – kaže on. Uvek kažem mojim pacijentima da želim da im pomognem i da postoje razni načini da se njihovo stanje poboljša – a neki zahtevaju lekove a neki ne. Zato, ako imate problema sa potencijom podelite to sa svojim lekarom a on će vam posle analiza prepisati adekvatnu terapiju – a možda i baš vijagru.

S.B.

©Adria Media Serbia (AMS) Foto&Video&Tekst: Men’s Health
Izvor: Men’s Health

Komentariši