Svi rizici analnog seksa

#SeksualnoZdravlje #HivVirus #Lubrikanti #AnalniSeks #Seks

Naučnici pokušavaju da odgovore na pitanje koja vrsta seksa je rizičnija i pogodnija za prenos polnih bolesti.

foto: shutterstockfoto: shutterstock

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Neobavezan seks je mora se priznati zabavan. Ipak, za razliku od šezdesetih i sedamdesetih, kada nije bilo ograničenja, neobavezan seks je povezan sa rizikom od polno prenosivih bolesti i naročito – side. Loša vest je da upotreba kondoma nije 100% sigurna metoda. Neke polno prenosive bolesti, kao što su herpes, kondilimiomi i sifilis mogu da se prenosu i preko dodira zona koje nisu prekrivene kondomom.

Ali ono što zabrinjava je da po najnovijim istraživanjima, 70 posto muškaraca od 25 do 34 ne upotrebljava nikakvu zaštitu. To znači da se genoreja, hlamidija, sifilis, herpes i HIV mogu slobodno prenositi bilo da imate vaginalni ili analni seks.

Pročitajte još:   SEKS: 5 tipova žena koje muškarci obožavaju u krevetu

Ali koji je riskantniji? Na ovo pitanje nije lako dati precizan odgovor. Ne postoji način da se utvrdi sa potpunom preciznošću koja vrsta seksa je rizičnija što se tiče prenošenja svih vrsta polnih bolesti a mnogi ispitanici ne daju precizne podatke.

Ipak, što se tiče HIV-a, pošto su rađena opsežna istraživanja naučnici imaju dosta podataka i mogu da pruže odgovor. Po istraživanjima, analni seks bez zaštite je približno 20 puta rizičniji od nezaštićenog vaginalnog seksa. Razlog je jednostavan – anus i debelo crevo su mnogo nežniji nego što mnogi ljudi misle i skloniji su povredama. A kroz te ranice, virus može da lako prodre u krvotok.

Pročitajte još:   PODGREJTE STRASTI U SPAVAĆOJ SOBI: 3 proverene seksi poze na novi način

KAKO SE ZAŠTITITI?

Ovo ne znači da treba da odustanete od analnog ili nezaštićenog vaginalnog seksa ali uzmite u obzir ono što ste pročitali do sad. Prilikom analnog seksa uvek koristite kondom i koristite neki lubrikant da bi se mogućnost povređivanja svela na najmanju meru. Nezaštićeni vaginalni seks može biti jednako opasan, i zato ga ne praktikujte osim ako imate stalnu partnerku.

PREVENCIJA JE MAJKA ZDRAVLJA

Ako ste singl i imate više od jednog partnera godišnje, bilo bi mudro da se testirate jedanput godišnje. Pošto su testovi skupi, sačekajte neku od akcija besplatnog testiranja. Ako imate mnogo partnera, povedite više računa. Po savetu stručnjaka, osoba koja ima više od jednog partnera nedeljno bi trebalo da se testira barem nekoliko puta godišnje.

Pročitajte još:   Razotkrijte njen pravi profil

S.B.

©Adria Media Serbia (AMS) Foto&Video&Tekst: Men’s Health
Izvor: Men’s Health

Komentariši