Svijet seksualnih različitosti

Sociokulturalne sredine u kojima ljudi žive utječu na način njihova seksualnog ponašanja, kao i užitak koji nalaze – ili ne nalaze – u seksu. Iako je seks prirodna funkcija, možda nijedna druga prirodna funkcija nije toliko pod utjecajem moralnih uvjerenja, kulturalne tradicije, narodnih običaja i praznovjerja. Stoga, ako nakratko prođemo kroz svijet seksualnih različitosti naići ćemo na ovo:

Na otoku u blizini Irske, Inis Beag, žena koja doživi orgazam smatra se nastranom, dok su na polinezijskom otoku Mangaia višestruki orgazmi norma.
Gotovo svaka društvena zajednica ima tabu incesta, ali u nekim se društvenim zajednicama smatra donekle seksualnim činom čak ako brat i sestra jedu za istim stolom pa im je to strogo zabranjeno.

Pročitajte još:   Formula za ljubav: Saznajte da li je vaša ljubav ona prava
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Među različitim kulturama postoji neizmjerno mnogo varijacija u tome što se smatra seksualno uzbudljivim. Ženske grudi i pazusi seksualno su uzbudljivi u nekim, ali ne i u drugim kulturama.

Ljubljenje je gotovo univerzalan oblik maženja u SAD-u, ali je vrlo nepopularno u Japanu, a nepoznato u nekim afričkim i južnoameričkim kulturama. Vidjevši neke europske posjetitelje kako se ljube, član jednog afričkog plemena primijetio je: «Pogledaj ih – jedan drugome jedu slinu i prljavštinu.»

Seksualna isključivost (vjernost) u braku visoko se cijeni u većini zapadnih zemalja, ali kod plemena na Aleutskim otocima smatra se pristojnim ponašanjem da muž svom gostu ponudi svoju ženu.

Autor: Cecilija Glavina
Izvor: www.istrazime.com

Komentariši