Umrla velika ljubav Leonarda Koena

#MarianIlenJensen #LeonardKoen

mar.jpg

Marian Ilen Jensen, velika ljubav i muza Leonarda Koena koju je ovjekovječio u pjesmi „So long, Marianne“ umrla je u 28. juna u 81. objavljeno je na službenoj kantautorovoj Facebook stranici.

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner

Lijepu Norvežanku, nekadašnji model iz Osla, tada relativno nepoznati Koen upoznao je na grčkom ostrvu Hidra. Tamo je 1960. za 1500 dolara kupio kuću i nedugo potom upoznao Marian koja je tamo živjela s malim sinom nakon što je zbog druge žene napustio suprug, norveški romanopisac Aksel Jensen.

Marian i njen sin uselili su u Koenovu kuću. Njegov „poluslužbeni“ biograf, profesor Ira B. Nadel tvrdi da je Koen u to doba bio opsjednut lijepom Norvežankom.

Kaže da je ona u život ovoga modernog trubadura unijela red i da je podsticala njegovu kreativnost. Postala mu je nešto poput muze i majke, podstičući ga u stvaranju i njegujući njegovu potisnutu želju za sigurnošću, domom i svrhom. No nakon nekoliko godina veze, Marian je počela da ga „iscrpljuje i uništava, što je obrazac koji se ponavljao u njegovim brojnim vezama.“

Pročitajte još:   Pet savjeta za predigru bez greške

[youtube=“http://www.youtube.com/watch?v=WvMjMUZRAco“]

Foto&Video&Tekst: Cafe del Montenegro Izvor: Cafe Del Montenegro

Komentariši